Wednesday, May 27, 2009

Dark Night Of The Soul


Ett av de konstigaste projekten på senare tid, Sparklehorse och Dangerous Mouse (ena halvan av Gnarls Barkley som väl egentligen slog igenom 2004 med sitt the Grey Album) samt den underbara filmskaparen David Lynch.

Alla låtarna på skivan är ursprungligen skrivna av Sparklehorse (Mark Linkous) och Danger Mouse (Brian Burton), men samtidigt har alla gästartisterna på låtarna fått säga sitt. Skivan består av 13 spår och varje spår har olika sångare, med artister som Julian Casablancas (the Strokes), Iggy Pop, Nina Persson, Jason Lytle etc.
Tanken med skivan var att den skulle medfölja till en fotobok av Lynch, men nu har det uppstått en tvist med skivbolaget EMI och Danger Mouse, vilket ser ut att förstöra hela projektet.

Nu finns istället den 100+ sidiga fotoboken att köpa, vilken i sin tur är limiterad i 5000 exemplar, tillsammans med en tom CD-R-skiva med texten "For Legal Reasons, enclosed CD-R contains no music. Use it as you will."

EMI har i sin tur även medgivit att det finns en konflikt, men inte gått in på detaljer om det hela.


Som det ser ut nu kommer skivan inte att släppa, men som tur är finns den att ladda ner på flera olika sätt, bl.a. på den här sidan (finns även som torrent).


Skivan är precis så som man kan tänka sig en skiva som skall symbolisera Lynch fotografier, mörk, surrealistisk, men samtidigt vacker och skrämmande. Skivan kräver i sina stunder många genomlyssningar, men det är en underbar skiva.


/C

No comments: