Thursday, May 28, 2009

Rural Alberta Advantage


Ännu ett i raden av fantastiska kanadensiska band denna gång från Toronto. Bandet består av Paul Banwatt, Amy Cole and Nils Edenlof och de började spela ihop under 2005 och släppte året efter en EP betitlad samma namn som gruppen. Mellan 2007-2008 spelade de in sitt debutalbum "Hometowns", som inte fick någon officiell release utan såldes på shower och liknande. Snart började ryktena gå och bloggarna världen över fick upp ögonen för dem och de fick epitetet "det bästa osignade bandet i Kanada".
Det stora genombrottet kom i November 2008 då den stora musiksajten eMusic.com, snarlikt iTunes, som valde dem till en eMusic Selects artist och 500 000 prenumenanter fick upp ögonen för dem. De blev snabbt en av de mest säljande någonsin och kritikernas älsklingar över natt.
Det stora genombrottet kom på SXSW-festivalen i Austin där Pitchfork hyllade dem ("this band should be huge") och strax därefter plockade Saddle Creek upp dem och ska nu i sommar återsläppa debutalbumet.

Hur låter det då?
Hometowns är, enligt de själva, ett kollage av hemstäder och krossade hjärtan. Visst är det kanske lite väl emotionellt emellanåt, men det får man nästan räkna med då de ligger på bolaget som blev kända via Bright Eyes. Skivan är rak, fin indiepop med inslag av folkighet och nyanser av country. Ett mellanting mellan Neutral Milk Hotel och Okkervil River, och sämre referenspunkter kan man ha.
Skivan är en stark samling låtar, med vissa toppar som "Don't haunt this place".
Så sök upp närmsta nedladdningstation och lyssna.

/C

No comments: