Saturday, June 6, 2009

Woodpigeon - Treasury Library Canada (2009)


Senaste i raden av underbara band från Kanada.
Det 8 man starka bandet leds av låtskrivaren och gitarristen Mark Hamilton och har beskrivits som ett halvakustiskt Arcade Fire eller en Sufjan Stevens som en orkester, och både epiteten måste jag säga passar ganska väl in.

De debuterade redan 2006 med "Songbook", vilken återsläpptes förra året. De spelade även själva in "Treasury Library Canada" i början av 2008 och sålde den enbart i 1000 ex, vilka försvann blixtsnabbt. I februari 2009 fick den sedan officiell release. De arbetar nu på ett tredje album, "Die Stadt Muzikanten", som skall släppas någon gång under 2009.

"Treasury Library Canada" är en helt underbar skiva, med som tidigare sagt influenser av Sufjan med fylligare ljud, men även Belle & Sebastian med lite mer folkig ton i sig. Det är körsånger, harmoniska melodier som fastnar. Ofta byggs låtarna upp av lager-på-lager arrangemang och gör dem komplexa med ändå simpla. Texterna är ett helt annat kapitel, och lyssnar man så stämmer inte texterna överens med det som musiken förmedlar.
Det är en extremt bra skiva som växer och växer för varje lyssning.
Ett av de mest självklara konserterna att se på Way Out West, och bara det är ett gott betyg.

Smakprov







/C

No comments: