Saturday, July 11, 2009

Magnolia Electric Company "Josephine" (2009)





Jason Molina har genomgående spelat in underbar skivor sedan debuten -96 under namnet Songs; Ohia. Mellan -96-03 var Molina grundstommen i Songs;Ohia, där olika musiker anlitades för varje album. Efter 2002's "Didn't it rain" ändrades riktningen lite hos Molina. 2003 år "Magnolia Electric Co" spelades in live i studion, och även musiken ändrades, i mitt eget tycke åt det bättre. Där Songs; Ohia är en mer ödesmättad, ibland i det närmaste avgrundsgospelaktig, var det nya soundet mot en lite mer rak, folk-rockig ton med rötterna i 60/70-talet. Det är lite oklart om "Magnolia Electric Co" skall klassas som en Songs;Ohia skiva eller om det är den första skivan för Magnolia Electric Co, gränsen för namnbytet är väldigt flytande, men Molinas skivbolag, Secretly Canadian, marknadsförde skivan som ett nytt Songs; Ohia-album.


Det var under turnén 2003 som Molina gick ut med namnbytet, och vad det framförallt stod för var att Magnolia var ett band, och soundet som hade arbetats fram höll man fast vid. Vid sidan av detta har Molina släppt soloskivor i sitt eget namn, vilka mer dras tillbaka till Songs;Ohia soundet, om än mer avskalade. Nu är det alltså dags för ett nytt släpp av Magnolia Electric Co, det första sedan 2006-års "Fading Trials" (2007 kom boxen "Sojoumer").

"Josephine" är en skiva tillängnad Magnolia's basist Even Farrell som tragiskt omkom i en husbrand -07 och enligt Molina har låtarna skrivits lite med tanke på hur Farrell hade önskat att de skulle låta. Det klassiska Magnolia-soundet finns kvar, likaså Molinas fantastiska allegorier, men det som är nytt är mer den lägerelds-countryn som närvarar, det är mer flörtande med "No-depression-eran" och den alt.countryn som ihärdigt spelades i slutet av -90talet, men i en upphottad version. Det är ett fantastiskt album, ett av årets helt klart bästa! Tyvärr enda sången som har läckt ut är "Josephine" och den har vi länkat till förut, det bästa spåret i mitt tycke är öppningsspåret, "Oh! Grace", som flörtar med Zevon samt har ett grymt sax-solo.

I en intervju med Pitchfork säger sig den otroligt kreativa Molina redan ha spelat in material för 6 album. 3 st som är helt färdiga, varav 2 soloalbum. Det ena med olika musiker som inte tillhör Magnolia och det andra Molina själv med en gitarr. Oklart om eller när dessa kommer att släppas. Molina har även gjort en 10'-skiva som skall följa med en coffee-table-bok med konst av Will Schaff (som gör Okkervil Rivers skivkonvolut bl.a).
Molina ska även ha spelat in en skiva tillsammans med Zoo-favoriten, likaså Centro-Matic, South San Gabriel, ledaren Will Johnson.


/C

No comments: