Monday, March 8, 2010

RIP Mark Linkous


Mark Linkous, kanske mer känd under namnet Sparklehorse, tog sitt liv under helgen och är ännu en i raden av fantastiskt duktiga och bra artister som varit tvungna att ge efter för sina onda andar.
Det första försöket gjordes i och för sig redan 1996, på turné med Radiohead, då han mixade alkohol, heroin, valium och antidepressiva i en dödlig cocktail. Liggandes med benen under sig utslagen i 14 timmar, byggdes ett Kaliumöverskott upp som fick hans hjärta att stanna i 2 minuter då han lyftes upp. Skadorna gjorde även att han nästan förlorade sina båda ben.
Mark Linkous släppte Vivadixiesubmarinetransmissionplot, Sparklehorse första album, redan 1995. Därefter har det släppts flertalet album under just det namnet, men Linkous har även samarbetade med många andra artister, däribland det medialt uppmärksammade samarbetet med Danger Mouse och David Lynch 'Dark Night Of the Soul', som tydligen precis fått ett releasedatum i sommar. Mark Linkous var även en väl anlitad producent som bl.a. producerat A Camps debutskiva och Daniel Johnstons senaste skivor.

No comments: