Thursday, December 18, 2008

Årets Album







Så, då var det dags att summera upp det här året då. Tidningar, bloggar, skribenter, ja i stort sett alla lägger ut sina årbästalistor i dessa dagar. Zoo skall väl inte vara sämre, så det kommer. snart!

I alla fall, i februari är det då dags för Zoo igen, då på TC i deras nya lokaler! Kommer att bli fantastiskt.

Här kommer en snabbt ihopsatt 10 i topp för 2008 (utan inbördes rangordning)

Markus Krunegård "markusevangeliet"
Gjorde det vi alla visste att han var kapabel till att göra. Sveriges bästa sångröst(tillsammans med Nicolai) gjorde årets svenska skiva, om inte 2000-talets bästa.

Fleet Foxes "Fleet Foxes"
Vackra stämsånger och underbara harmoniska melodier från Seattle. Pecknold blandar det bästa från 60-talet fram till idag. Skivan släpptes i somras på Sub Pop och hyllades unisont. Spelningen på WoW var även denna underbar.

Grand Archives "Grand Archives"
Ett annat väldigt förbisett Seattleband. Det hela startade med Carissa's Wierd i början av 2000-talet, ett band innehållande bl.a. Matt Brooke, Ben Bridwell och Sera Cahoone. Cahoone har gjort en helt okej solokarriär som alt.country artist efter uppbrottet 2003. Brooke och Bridwell startade sedan Band of Horses, Brooke lämnade dock bandet efter "Everything all the time" och startade istället Grand Archives. Skivan släpptes i februari i år och är utan tvekan en av årets bästa skivor. Även dessa skulle lira på WoW, men ställde tyvärr in.
Ett annat tips är att kika på dokumentären om Seattle-scenen som sändes på svt tidigare i år.

Sun Kil Moon "April"
En av mina husgudar Mark Kozelek släpper ju fortfarande skivor trots att han kanske aldrig kommer att kunna överträffa sina Red House Painters skivor, men han har aldrig kommit så nära som med denna skiva. Borta är det nakna och råa, det självömkande och nästan för intensiva, istället är det mer vackra och poetiska texter. Ett måste.

Joel Alme "A master of ceremonies"
Gamle hockeykillen och Hästpojkenbasisten kom ut och skrev ihop en underbar platta. Det osar Göteborg och det är snyggt, tillrättalagt och alldeles underbart. Sverige har fått sin första riktiga crooner.

Horse Feathers "House with no home"
Det andra albumet av denna underbara grupp. Bandet består av Justin Ringle samt Peter Broderick (Dolorean etc) samt Peters syster Heather på cello. Det är ett album där minimalismen gäller, det är sparsmakat, med Brodericks fantastiska arrangemang bakom Justins underbara röst. Kolla även in Peter Brodericks soloalbum från i år.

Micah P. Hinson "and the red empire orchestra"
Föll stenhårt för debuten 2004. Micah växte upp i ett kristet hem, började åka skateboard och ta droger, det gick utför och han var baknrutt, hemlös och beroende. Sedan ändrades allt. Detta är 3:e skivan och kanske hans bästa.

Glasvegas "Glasvegas"
Det är svårt att ha missat hypen, Lokko som i princip började gråta, unisont hyllade och benämnda som den bästa debuten från de brittiska öarna, någonsin. Det är stora ord, det finns ju några debuter att ta av där... Men det går inte ducka för den här skivan, som faktiskt växer för varje lyssning. James Allans skotska dialekt och grymma texter. Absolut inte den bästa debuten från de brittiska öarna, men får väl ändå ge den en topp 10.

The Wooden Sky "When lost at sea"
Okej, detta är lite fusk, denna skivan släpptes eg 2007, men fick en re-release 2008 efter att ha varit helt slutsåld. Ännu ett kanadensiskt band som liknas vid neutral milk hotel, okkervil etc. Finns många guldkorn, skulle släppt en ny skiva nu under 2008, men den är uppskjuten.

M 83 "Saturday=youth"
Sedan 2005 är det ju ett soloprojekt av fransosen Anthony Gonzalez. Before the dawn heals us kom ju 2005 och var en fantastisk skiva, men uppföljaren är än bättre. Känns som electronican får stå lite åt sidan för mer renodlad pop, ringande gitarrer och bortplockande av det där lilla extra psykadeliska som fanns på de tidigare skivorna, vilket har givit en fulländad skiva.

Bubblare: Nordpolen, Bonnie "prince" Billy, Håkan Hellström, J.Tillman, Kelley Polar, the Dodos, Malcolm Middleton (EP), Joe Pug (EP), Okkervil River, Langhorne slim, Vetiver, Tindersticks, Neil Halstead, Noah & the Whale, Jenny Lewis,

Det får nog räcka så... En ganska oöverraskande lista får man väl säga, men det är bra skivor alltihop.

Jag vet ju att jag har glömt massor, men så får det vara för tillfället.


/C

2 comments:

Anonymous said...

En trevlig lista. Tack.

Anonymous said...

Bra lista faktiskt mannen, trodde du skulle ta med mer tveksamt material ;) Ska slänga ihop en lista jag med, behövs lite svart musik på den här bloggen...