Tuesday, March 24, 2009

Umeå Open


Då var det dags i år igen för Umeå Open och tyvärr är det mer ointressant än tidigare.
Ok, vi börjar från början.
1997 utnämndes Umeå till årets Popstad av P3 och året efter hade Umeå Open sin debut. Årets upplaga blir således den 11:e i ordningen och tyvärr är det den mest ointressanta hittills. För mig blir det mitt 7:e Open och jag kan titta tillbaka på de tidigare och förvånas hur intressant det ändå har varit (om vi även ser till när banden slog igenom);
Interpol (04), Stereo Total (-04, -06), the Embassy (-04), Radio Dept.(-04), Midaircondo(-06), the Pipettes(-06), Handsomeboy Technique(-06), Mountain Goats(-07), Kavinsky(-07), the Futureheads(-07), the Concretes (-06), Anna Järvinen(-08), Le Tigre(-02), Chicks On Speed, Metric (-04), Atmosphere, My Favourite, Ed Harcourt (-04) mfl.


I år stoltserar istället festivalen med namn som Petter, Kleerup, Deportees, the Hives etc. Ganska många band som redan har, i alla fall i mitt tycke, sina bäst före datum för ett tag sedan och samtidigt är lokalpariotismen för stor. Visst finns det poäng med att göra den stora massan nöjd, men problemet blir ju oftast då en ointressant festival. Istället blir nu ett av de mest intressanta namnet ett gäng gamla gubbar i Soundtrack Of Our Lives (som faktiskt har gjort en mycket gedigen och bra platta) och Robert Svensson, Jay Reatard, High Places och Loney, Dear är väl de andra artisterna som man bör kolla in, men det är ju inga som man direkt höjer ögonbrynen för.


Visst det går att skylla på lågkonjunktur, det är ju bevisat svårare när Sveriges mest intressanta (eller nåja, Way Out West har väl tagit över den stafettpinnen), Accelerator inte kommer att anordnas i år, och visst det skall alltid passa med artisternas egna turnéer.

Men samtidigt så ser vi istället hur Nina och Magnus på Shape Up! bokar fler och fler intressanta akter (the Embassy, Joel Alme, the Mary Onettes, Shout Out Louds) samt anlitar grymma gäst-djs och Jonas och Fredrik på Scharinska Villan som även har gjort ett fantastiskt jobb senaste tiden med bokningar som the Tallest man on earth, Jonathan Johansson, Franke och AnnaMaria Espinosa, samtidigt som de även slår ett slag för Umeå artisterna. Om vi skulle slå ihop dessa artister skulle vi få en mycket mer intressant festival än den vi har nu.


Visst kommer vi alla musikintresserade att gå, och det måste vi göra för Umeå Open är en viktig angelägenhet för hela Norrlands musikscen. Men samtidigt finns förhoppningarna, som det varit varje år, att nästa år ska bli bättre.

No comments: