Friday, September 18, 2009

Grand Archives


För Er som följer bloggen är Grand Archives inget nytt band, enligt mig gjorde de ett av 2008 års absolut bästa album och nu är det dags för uppföljaren "Keep In Mind Frankenstein".

Vi börjar med lite bakgrundsfakta;
Carissa's Wierd var ett i det närmast kultförklarat indiepopband från Seattle, de bildades -95 och upplöstes -03. Av medlemmarna gick bl.a. Sera Cahoone och startade en relativt bra solokarriär och två andra medlemmar, Matt Brooke och Ben Bridwell, startade 'Band Of Horses'.

Band of Horses blev signade av Sub Pop efter att ha turnerat som förband till Iron & Wine i Seattleområdet. De släppte sedan 06 "Everything All The Time", där låtarna var skrivna av just Bridwell och Brooke. När sedan Bridwell flyttade bandet till South Carolina bestämde sig Matt Brooke att hoppa av, han ville helt enkelt inte lämna Seattle.
Grand Archives bildades, eller Archives som de hette initialt, och fick snabbt uppmärksamhet. Deras demolåt 'Sleepdriving' hamnade snabbt på Pitchforks Forkcast playlist och därefter rullade det på. De handplockades att vara förband åt Modest Mouse och signades sedan, givetvis av Sub Pop.
Debuten släpptes som sagt 2008 och var en av de starkaste skivorna det året. De skulle lirat på WoW förra året, men var tvungna att ställa in av ekonomiska orsaker.

När de nu skulle gå in i studion för att spela in album nummer två var allt färdigt, de hade skrivit låtarna under turnén, repat in dem och var redo för att spela in ett lite mer fartfylld skiva, men det blir ju inte alltid som man tänker sig.
Redan i början av inspelningsskedet tappade man gitarristen och keybordisten Ron Lewis till the Shins vilket i sig påverkade soundet något.
Samtidigt säger Brooke såhär om starten av inspelningen; “It sounded kind of… Like guys who don’t really play rock music trying to rock out"
Så resultatet av det hela blev istället att de nyskrivna låtarna hamnade i soporna och istället började de om med hela processen och skrev nya låtar i studion. Resultatet är ett lite mörkare album än det första.

I mitt tycke är 'Keep in mind Frankenstein' inte ett lika helgjutet album som föregångaren. Skivan är ett mjukt alternativ till den så uttjatade termen skäggrock, för här ryms såväl fantastisk stämsång som Crosby, Stills och Nash-harmonier. Det hörs dock till och från att de möjligen haft lite bråttom att spela in vissa låtar och det saknas en låt som t.e.x 'Sleepdriving' på skivan, men samtidigt är det en fantastisk skiva att vänta in hösten med.

Oslo Novelist
Silver Among The Gold
Miniature Birds

/Christoffer


No comments: