Saturday, September 26, 2009

Monsters Of Folk


Då var det dags för det extremt hypade supergruppen Monsters Of Folks debutalbum, och faktisk så levereras en väldigt bra platta.

Monsters Of Folk består av Jim James från My Morning Jacket, Conor Oberst från Bright Eyes, Mike Mogis även han en medlem av Conors Bright Eyes, men har producerad och spelat med på många av de andra släppen från Saddle Creek också, och sist men inte minst M. Ward.
Samarbetet startade redan 2004 när de turnerade ihop, därefter har de repat och spelat ihop lite varstans, men eftersom alla har sina huvudprojekt så har bandets debutskiva dröjt fram till nu.

Skivor av supergrupper brukar ju tyvärr sällan fungera lika bra i praktiken som de gör på pappret, oftast är det en ursäkt för att få leka av sig i studion. Så är det dock inte i det här fallet, skivan inleds med starka Dear God (Sincerely M.O.F) där de använder både trummaskin och samplad harpa. Verserna turas de om att sjunga och det är en imponerande start på skivan.
Alla verkar ha fått ungefär lika stort utrymme och delar broderligt på sångsysslan och hela skivan är väldigt varmt producerad av Mogis. Det är folk, men samtidigt är det djupdykningar i country, soul och rock n' roll och skivan växer ordentligt för varje lyssning.
Oberst är starkast i sin 'Ahead of the Curve', James är underbar i 'the Right Place' och Ward gör 'Sandman, Brakeman and Me' fantastisk.

Ett av årets starkaste släpp är här och missa dem inte i Philadelphiakyrkan i Stockholm 12 november.

Say Please


/C

No comments: